5 nejdůležitějších chyb při pokládce střešních tašek. Na co si dát pozor?

5 nejdůležitějších chyb při pokládce střešních tašek. Na co si dát pozor?

Instalace střešních tašek je zásadní jak pro vzhled každé střechy, tak pro její fungování. Pouze zcela správná a pečlivá pokládka v souladu s doporučeními výrobce zaručí, že vybraná krytina bude správně plnit svou funkci po mnoho let. Proto se vyplatí znát nejčastější chyby při pokládání střešních tašek. Které z nich se dějí nejčastěji?

Střecha je natolik složitá konstrukce, že jakákoliv chyba či nepravidelnost ve fázi montáže může vést k vážným problémům, jako je ztráta funkčnosti krytiny, oslabení jejích technických parametrů nebo nevábný vzhled střechy. Zde jsou nejčastější chyby při pokládce tašek, na které byste si měli dát při pokrývačských pracech pozor.

 

Žádné předchozí rozměření latí na střeše!

Zanedbání tohoto kroku může donutit pokrývače k ​​řezání střešních tašek u hřebene, což je povoleno pouze na krátkých plochách, kde není možné zaměřit a umístit latě v rozsahu doporučeném výrobcem. V ostatních případech může takové řešení vést ke ztrátě funkčnosti krytiny a narušení těsnosti střechy.

5 nejdůležitějších chyb při pokládce střešních tašek - žádné předchozí rozměření latí na střeše
5 nejdůležitějších chyb při pokládce střešních tašek - používání neoriginálních příchytek a dalšího příslušenství

Používání neoriginálních příchytek a dalšího příslušenství

Chyby při pokládce keramických nebo betonových střešních tašek mohou také vyplývat ze snahy ušetřit peníze při výběru použitého příslušenství. Například použití neoriginálních příchytek při upevňování střešních tašek na latě může mít za následek nerovnoměrné položení střešní krytiny. Tento problém se týká zejména plochých modelů. Je vhodné připomenout si, že nejlepších výsledků lze vždy dosáhnout použitím originálních, systémových řešení z nabídky výrobce daného modelu krytiny. 
 

Nesprávné upevnění střešních tašek na latě

Pokud nejsou střešní tašky na latě vůbec připevněny, hrozí, že při silném větru spadnou ze střechy. Zároveň je, ale nemůžete příliš utáhnout. Pokud není ponechána dostatečná vůle, tak můžou střešní tašky při dilataci vlivem zahřívání prasknout.

Rozteč střešních tašek je příliš velká nebo příliš malá

Střešní tašky se mohou poškodit také v případě, že jsou přitlačeny příliš těsně k sobě. Opakem, tedy příliš velké roztažení bude mít za následek efekt klavíru, způsobený vyskočením tašky ze zámků. 

Nepřesná montáž plechových lemování

Chyby při pokládání střešních tašek se velmi často dělají v místech klempířských prací jako jsou úžlabí, střešní okna, komíny nebo protipožární steny. Proto se při provádění tohoto typu prací doporučuje zvláštní opatrnost. Chyby v této fázi nejenže výrazně sníží estetiku střechy, ale velmi negativně ovlivní i její těsnost, což může vést k provlhnutí celé střešní konstrukce a tím výraznému zkrácení její životnosti.Instalace krytiny proto zůstává činností, která vyžaduje velkou péči a přesnost. Vyvarováním se, běžných chyb při pokládce střešních tašek a výběrem kvalitních řešení od renomovaných výrobců zajistíme, že správně položená střecha bude mít vynikající technické parametry a krásný vzhled po mnoho let.

5 nejdůležitějších chyb při pokládce střešních tašek -  Nepřesná montáž plechových lemování

Aby byly všechny práce provedeny správně, vyplatí se využít služeb zkušených pokrývačů a řídit se doporučeními výrobce střešní krytiny. Nezapomínejme, že investice do správně položené střechy je také investicí do naší bezpečnosti a pohodlí.
 

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).