Jak se vyhnout chybám při montáži plochých střešních tašek?

Jak se vyhnout chybám při montáži plochých střešních tašek?

Aby střešní tašky splnily svou funkci, musí být jejich montáž provedena pečlivě a zcela správně. To platí zejména pro ploché modely střešních tašek, při jejichž pokládce je třeba věnovat zvláštní pozornost. Následkem potenciálních chyb může být nejen ztráta funkčnosti pokrytí a oslabení jeho technických parametrů, ale také neatraktivní vzhled střechy. Na co bychom tedy měli myslet, když se rozhodneme pro model ploché střešní tašky?

 

Význam příchytky a její správné montáže

Příchytky jsou nesmírně důležitým montážním prvkem, který umožňuje trvalé upevnění keramických nebo betonových střešních tašek na latě. Jejich správná montáž zlepšuje těsnost krytiny a zabraňuje pohybu krytiny, například vlivem větru. Kromě toho je správné přichycení krytiny podmínkou dosažení požadovaného vizuálního efektu – jednolité hladké plochy střechy. Proto je volba příchytek klíčovým tématem při montáži płochych střešních tašek, jako jsou KAPSTADT nebo SIMPLA.

Význam příchytky a její správné montáže

Nejlepším výběrem jsou v tomto ohledu specializovaná řešení. V případě modelů CREATON je ke každému modelu střešní tašky přizpůsobena originální příchytka. Její použití nejenže napomáhá vyhnout se nejčastějším problémům, ale také zajišťuje atraktivní vzhled střechy. Příchytky CREATON pro ploché tašky se vyznačují materiálem a zpracováním– jsou tenčí, ale přitom vydrží stejné zatížení.

Role křivosti konstrukce a preciznost laťování

Čtvercový konec držáku, který drží zámek tašky, způsobuje, že se příchytka prakticky schovává v drážkovanem profilu zámku a nezvedá na ni položenou vedlejší tašku. Tímto způsobem dosáhneme efektu plynulého spojení jedné tašky s druhou. Použití neoriginálních řešení často zmaří veškerou práci, kterou pokrývač vložil do vyrovnání střechy a pokládky krytiny.

 

Role křivosti konstrukce a preciznost laťování

Na střeše, kde byly použity ploché střešní tašky, lidské oko snadno zaznamená jakékoli odchylky od roviny. Je proto nutné zajistit, aby byla střešní konstrukce před pokládáním krytiny v rovině.

Pozornost je třeba věnovat také vlhkosti dřeva – tento materiál má tendenci se při mokrém stavu deformovat. To může následně přizvedat jednotlivé tašky, což má efekt podobný použití špatných příchytek.

Pečlivé laťování je nezbytné pro dosažení atraktivního vzhledu krytiny. Nedbalost v této fázi je chybou, která povede k různým odchylkám mezi latěmi na střeše. To ovlivňuje úroveň překrytí u tašek. Když laťování není jednotné, bude zřejmý rozdíl v délce tašek mezi jednotlivými řadami. To je viditelná chyba, zejména když se podíváme na boční tašky.

 

Symetrické uložení tašek

Při pokládce plochych tašek na vazbu musíme pamatovat na to, aby tašky v sudých řadách byly pokládány tak, aby jejich zámky byly uprostřed tašek z lichých řad. Neudržení středu/osy bude nápadné a velmi negativně ovlivní estetiku střechy. 

Tato chyba se nejčastěji vyskytuje v situacích, kdy realizátor nerozměří střechu, tedy neoznačí místa, kde má končit levý okraj tašky. Montáž plochých tašek je tedy úkolem vyžadujícím velkou pečlivost a preciznost. Abychom měli jistotu, že všechny práce budou provedeny správně, stojí za to využít služeb zkušených pokrývačů a řídit se všemi doporučeními výrobce střešních krytin.

Symetrické uložení tašek
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).