Jakou střešní tašku zvolit pro stanový typ konstrukce střechy?

Jakou střešní tašku zvolit pro stanový typ konstrukce střechy?

Střešní konstrukce a střešní krytina na ní jsou dva extrémně soudržné a neoddělitelné části, které ovlivňují životnost, těsnost, bezpečnost a estetiku celého domu. Proto bychom měli pečlivě zvážit otázku přizpůsobení střešních tašek typu plánované střechy. Jedním z nejoblíbenějších typů takové konstrukce je stanová střecha. Které střešní tašky na ní budou vypadat nejlépe a na co bychom si měli dát při jejich výběru zvláštní pozor?

 

Stanová střecha – všestranné řešení

Stanová střecha, tedy jednoduše řečeno valbová střecha (čtyřstranná), je na našich domech přítomná již dlouho a navzdory novým trendům stále patří k nejčastěji používaným konstrukcím. 

Skládá se ze čtyř ploch ve tvaru lichoběžníků a trojúhelníků, které se setkávají u hlavního hřebene, a dalších čtyř, které směřují šikmo dolů. Tolik nám říká základní definice, když se však na ni podíváme blíže, okamžitě uvidíme, že se jedná o velmi rozmanitý druh zastřešení, který umožňuje použití mnoha zajímavých řešení.

Stanová střecha – všestranné řeš
Střešní konstrukce a střešní krytina

Setkáváme se s valbovými střechami, které jsou velmi jednoduché a úsporné ve své stylistice, ale také s těmi reprezentativními, bohatými na vikýře a dekorativní prvky, a také umístěnými na budovách s různými podlažími. A pravděpodobně toto široké spektrum a množství možností rozhodlo o veliké oblibě a výběru stanové/valbové střechy.

Kromě své všestrannosti má však tato střecha ještě mnoho dalších výhod. Protože se skládá z navzájem propojených ploch, je pevná a tím odolná vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám. Snadno z ní také stéká dešťová voda a hromadící se sníh, díky čemuž je náš dům méně ohrožen vlhkostí a samotná konstrukce nepodléhá velkému zatížení.

Toto řešení má samozřejmě také své nevýhody, mezi které především patří: složitější realizace celé konstrukce. Složitý krov, velké množství hřebenů, to vše vyžaduje provádění rozsáhlejších, delších a přesnějších klempířských prací – což způsobuje, že konstrukce valbové střechy je poněkud dražší a vyžaduje výběr vhodného typu střešní krytiny. Nejvhodnější je položit na ni keramickou nebo betonovou střešní tašku, a v tomto případě již nezáleží na tom, jaký konkrétní model si vybereme.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).