Podzimní úklid, jak připravit střechu na zimu?

Podzimní úklid, jak připravit střechu na zimu?

Příprava střechy na zimu je důležitým krokem pro zajištění bezpečnosti a pohodlí našich domovů. Právě tato část domu jako první chrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami: sněhovými srážkami, silným větrem, mrazem a deštěm. Pro správnou funkci střechy je nezbytné ji pravidelně servisovat. Zvláštní význam mají také přípravy učiněné před příchodem zimy.
 

Vizuální posouzení stavu střechy

Základním krokem, od kterého je třeba začít kontrolu střechy před zimou, je její důkladná inspekce. Předběžné hodnocení situace jsme schopni provést zcela samostatně. Tato činnost nevyžaduje ani odborné znalosti, ani použití specializovaných nástrojů.

Významnou část nesrovnalostí (týkajících se prvků nacházejících se jak uvnitř, tak venku budovy) lze zaznamenat během každodenního fungování. Stojí za to vědět, na co bychom měli upřít zvláštní pozornost.

Co by mělo vzbudit naši pozornost? Například vyčnívající část oplechování, prasklou tašku, skvrny na podkroví nebo modrou barvu objevující se na dřevěné konstrukci. Když si všimneme těchto nebo jiných závad, měli bychom co nejdříve požádat pokrývače o provedení profesionální kontroly.

Vizuální posouzení stavu střechy

Pokud si například všimneme praskliny v keramické nebo betonové tašce, jasného vyčnívání části oplechování nebo výskyt skvrny v podkroví – nebo jiné nesrovnalosti, které vzbudí náši pozornost – měli bychom co nejdříve požádat pokrývače o provedení profesionální kontroly. Tuto záležitost nelze odkládat, aby byly všechny nezbytné opravy provedeny před zimou.

 

Kontrola průchodnosti okapů a svodů

Kromě kontroly stavu střechy je také třeba věnovat pozornost okapům. Napadané listí, větve nebo mech mohou ucpat okapy a svodové roury, což znemožní správný odtok vody. Pokud k takové situaci došlo, musíme je neprodleně vyčistit před příchodem mrazů. Jinak zadržovaná voda může poškodit celý systém při zamrzání. Při této činnosti bychom se však měli vyhýbat používání kovových kartáčů a dalších ostrých příslušenství, protože mohou poškrábat povrch okapů.

Za sběr dešťové vody odpovídají také střešní svody, což je spojení dvou sousedících střešních ploch, které se kříží pod konkávním úhlem. Údržba těchto částí střešní konstrukce patří mezi 10 nejdůležitějších bodů v profesionálním katalogu pokrývače-servisního technika - našeho specialisty.

Kontrola průchodnosti okapů a svodů

Údržba střechy

Správná příprava střechy na zimu musí také zahrnovat čištění všech ploch. Díky tomu odstraníme z jejich povrchu nečistoty, které by při tání sněhu mohly znečistit fasádu. Dále se tímto způsobem zbavíme mechů a lišejníků, které by během vlhkých, slunce zbavených zimních měsíců měly příznivé podmínky pro růst.

K čištění střechy je nejlepší použít tlakový čistič. Pokud však takové zařízení nemáme – nebo z jiných důvodů nechceme tuto činnost vykonávat sami – můžeme ji svěřit profesionální firmě.

Neocenitelným pomocníkem v tomto případě bude nainstalovaný systém pochozí střešní komunikace. Správně nainstalované nášlapy nebo komínové lávky jsou příslušenství, které umožní bezpečný pohyb po střeše a provedení nezbytných činností.

Pro zvýšení bezpečnosti osoby pracující na střeše je také dobré pravidelně provádět kontrolu upevnění a případně dotáhnout uvolněné šrouby, kterými jsou jednotlivá podpůrná bezpečostní řešení připevněna ke střeše.

Dobrou volbou je hliníkový systém pochozí komunikace, který představuje komplexní doplněk celé nabídky. Vyznačuje se provedením z vysoce kvalitního trvanlivého duraluminia, speciálně navrženou konstrukcí zajišťující maximální bezpečnost používání (byly použity patentované zajišťovací systémy), jednoduchou a rychlou montáží, která nevyžaduje použití mezikusy, širokou škálou použití a důrazem na každý detail.

Systém je dostupný v široké barevné škále, sladěný s použitou krytinou, který zajistí, že celá střecha bude vypadat velmi elegantně.
 

Investice do sněhových systémů

Je dobré mít na paměti, že správná příprava střechy na zimu by měla zahrnovat také její zabezpečení proti sesuvu sněhu pomocí vhodného příslušenství. To je zvlášť důležité v regionech, kde v této roční době dochází k bohatým sněhovým srážkám, tedy například v horách. Speciální systémy montované na střeše, které mohou zahrnovat například sněhové žebříky a trubky připevněné na hácích, dřevěné trámy nebo sněhové nosníky, chrání bezprostřední okolí domu před problémy způsobenými padajícími kusy sněhu či ledu. Je to tím důležitější, že podle platných předpisů je vlastník objektu povinný zajistit bezpečnost jeho používání.

Údržba střechy
Investice do sněhových systémů

Dobrou volbou je použití příslušenství od stejného výrobce, od kterého jsme zakoupili střešní tašky. Úplnou kompatibilitu a maximální funkčnost nabízejí systémy ochrany proti sněhu od jedné značky. To nám dá jistotu, že všechna příslušenství budou nejen maximálně funkční, ale také sladěná z hlediska barevnosti a stylu. Zajistí velmi vysokou kvalitu, garantující trvanlivost a účinnost – a tím pádem i bezpečnost.

Příprava střechy na zimu je důležitý krok, na který je dobré myslet s předstihem. Je však třeba mít na paměti, že to bude mnohem snazší v případě, kdy jsme se rozhodli pro vysoce kvalitní střešní řešení, včetně krytiny s dobrými technickými parametry. Nejlepší řešení zajistí těsnost střechy po celý rok, ztíží usazování nečistot a především odolají negativním povětrnostním vlivům, včetně mrazu a silného větru.

Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).