Vybíráme ekologickou střešní krytinu

Vybíráme ekologickou střešní krytinu

Ekologické povědomí společnosti každým rokem roste. Stále více si uvědomujeme, jak důležité je starat se o svět kolem nás. To se mimo jiné promítá do našeho výběru různých produktů. Častěji volíme ty z přírodních materiálů ekologickým způsobem zpracované. Střešní krytiny můžeme označit, více či méně ekologické. Pojďme si ověřit, které z nich tuto podmínku splňují.

 

Organické přísady

O tom, zda je daný výrobek vyráběný v průmyslovém měřítku ekologicky, rozhoduje druh materiálu, ze kterého je vyroben. Při posuzování ekologické vhodnosti vybrané střešní krytiny se vyplatí probrat všechny suroviny, ze kterých byla vyrobena. Důležitý je i samotný výrobní proces. V tomto ohledu si velmi dobře vedou keramické střešní tašky jako SIMPLA nebo KODA a betonové střešní tašky jako KAPSTADT, GÖTEBORG nebo KIOTO

První jsou z hlíny, někdy s přídavkem křemene, tedy ze zcela přírodních a ekologických surovin. Betonové modely jsou vyrobeny ze směsi písku, cementu a pigmentů na bázi oxidů železa a vody, bez přídavku škodlivých látek. Betonové střešní tašky se také vyznačují nízkou spotřebou energie při jejich výrobě, což se promítá do menší uhlíkové stopy.

Střešní krytinu - organické přísady
Ekologie a životnost střechy

Ekologie a životnost střechy


O ekologické šetrnosti střešních krytin lze uvažovat i z hlediska jejich životnosti. Životnost keramických střešních tašek je minimálně dvakrát delší než u střešních tašek betonových. Oba typy výrobků jsou dobře srovnatelné s plechovými střešními krytinami, které jsou mnohem méně odolným řešením.

Podívejme se na ekologii přirovnáním energetického výdeje k minimální trvanlivosti produktu. Betonové tašky sušené v sušičce při teplotě 50-70°C v případě značky CREATON jsou kryty dle stanovených podmínek zárukou až 30 let a keramické pálené tašky při teplotách nad 1000°C po dobu až 50 let. Její životnost se však odhaduje na více než 100 let. Ocelový plech se však taví v peci při teplotě přibližně 1500 °C.

Trvanlivost keramických střešních tašek je proto téměř dvakrát vyšší než u betonových střešních tašek a každý prodaný metr čtvereční betonové střešní tašky významně přispívá ke snížení CO2. Plechové střešní tašky jsou zase nejméně odolným výrobkem a energetické výdaje na jejich výrobu jsou enormní.

Co jiného kromě střešních tašek?

 

Mezi ekologické střešní krytiny patří kromě keramických a betonových střešních tašek také dřevěný šindel. Tento tradiční typ střešní krytiny se používá především na střechách rustikálních staveb a těch inspirovaných horskou architekturou. Za zmínku však stojí, že dřevěné šindele vyžadují ochranu speciálními impregnacemi a přípravky na konzervaci dřeva, které nejsou neutrální k životnímu prostředí. V tomto typu staveb se někdy používají i další přírodní materiály - rákos nebo kámen (hlavně břidlice).

Za méně ekologické je třeba považovat bitumenové/asfaltové pásy ze směsí různých vysoce viskózních látek včetně ropy. Modernější řešení z této skupiny jsou sice někdy založeny na rostlinných složkách, přesto jsou vyztuženy syntetickými sklopolyesterovými kompozity.

Je také třeba zdůraznit, že keramické a betonové střešní tašky jsou materiály, které lze recyklovat. V případě CREATON betonové střešní tašky, které nesplňují kvalitativní normy, dostávají druhý život jako prvek pro základy silnic. Keramické střešní tašky se však ve výrobním procesu recyklují a po příslušném zpracování se používají jako vstupní surovina pro výrobu nového produktu.

Co jiného kromě střešních tašek?
Příručka pro pokrývače CREATON

Příručka pro pokrývače CREATON

„Příručka pro pokrývače CREATON“ je publikace určená zejména pokrývačům a realizačním firmám, ale i architektům, stavbyvedoucím, obchodním partnerům CREATON a investorům.

Jejím hlavním cílem je přehledně prezentovat spolehlivé informace a poznatky o správném způsobu montáže keramických a betonových střešních tašek CREATON a sortimentu originálních střešních doplňků.
 


Výrobky CREATON

CREATON nabízí nejpestřejší škálu pálených a betonových tašek na trhu, která zahrnuje  více než 240 kombinací barev, povrchových úprav a modelů. To vše je doplněno velkým výběrem originálních střešních doplňků (mimo jiné to jsou prostupové tašky, střešní fólie, hřebenové větrací pásy, atd.).